dinsdag 12 april 2011

Nero, Joeri Gagarin en andere ruimtereizigers

Op 12 april 2011 is het vijftig jaar geleden dat de Rus Joeri Gagarin met de Vostok 1 in de ruimte werd gelanceerd. Hoewel dit avontuur van de Rus de eerste mens in de ruimte maakte, werd hij in zijn ruimtereis voorgegaan door diverse striphelden. Over Nero, Joeri Gagarin en andere ruimtereizigers loopt nu een tentoonstelling in het Marc Sleen Museum te Brussel.

Nero zette reeds in 1951 voet op de planeet Pompelanioem in het album De Zwarte Voeten. Ook zijn geniale zoon Adhemar waagt zich aan een eerste ruimtereis en bouwt in het verhaal De Driedubbel Gestreepte (1962) een communicatiesatelliet die Vlaams bier als brandstof gebruikt. Hij vliegt met zijn 'zatteliet' in een baan om de aarde, maar de Russen beschouwen zijn uitzendingen als westerse propaganda en proberen de satelliet naar beneden te schieten... Het bleef echter niet bij deze twee verhalen, want meer dan eens zullen Nero en zijn vrienden avonturen beleven buiten de grenzen van onze aarde.

De tentoonstelling 'Nero, Joeri Gagarin en andere ruimtereizigers' loopt nog tot en met 25 september 2011 in het Marc Sleen Museum te Brussel. Voor meer info kan je terecht op de website van de stichting Marc Sleen.


Bron: http://www.stripspeciaalzaak.be/ , http://www.marc-sleen.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen