woensdag 11 mei 2011

Bob Marley 30 jaar dood!

Vandaag, woensdag 11 mei 2011, is het precies 30 jaar geleden dat Robert Nesta Marley de spreekwoordelijke pijp aan Maarten gaf. Robert is beter bekend als Bob en in zijn geval zal het eerder een joint geweest zijn.
De charismatische rastafari zorgde samen met zijn Wailers voor de doorbraak van de reggaemuziek  buiten Jamaica. Yes man!!! Ze scoorden hits met ‘Could You Be Loved’, ’Get Up, Stand Up’, ‘No Woman No Cry’, ‘Stir It Up’,…
Marley was een geëngageerd zanger. Vooral dan vanuit zijn rastafari-overtuiging. Hij zou grote invloed gehad hebben op de wapenstilstand tussen de politieke groeperingen op Jamaica. Dat leverde hem zelfs een onderscheiding op  van de Verenigde Naties.
Niet iedereen wist zijn engagement te appreciëren, wat in 1976 resulteerde in een aanslag op hem en zijn familie. Het is echter niet deze aanslag die hem het leven kostte. Wat eerst als een voetbalblessure aan de grote teen werd beschouwd, bleek kanker te zijn. Zijn geloof deed hem afzien van een amputatie. De kanker woekerde verder en maakte een einde aan zijn leven op 11 mei 1981.
Gelukkig is Marley’s muziek nog steeds springlevend en inspireert hij nog dagelijks vele mensen. Respect!!!
Bekijk hier de videoclip van 'Could You Be Loved'.  In de bib vind je cd's, dvd's en boeken van en over 'The King of Reggae!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten