maandag 26 september 2011

Ontdek de Kortrijkse binnenstad en tal van boeiende auteurs op Letterkoorts 2011

Reclame maken voor Kortrijk, net na onze glansrijke overwinning tegen de veekaa? Moet kunnen! Onze bibliotheek verleent immers haar bereidwillige medewerking aan de 
    organisatie van Letterkoorts, het literair festival dat op vrijdag 21 oktober plaatsvindt in
    Kortrijk.

Tijdens een wandeling door de Kortrijkse binnenstad geven verschillende auteurs lezingen op unieke locaties die anders niet altijd even toegankelijk zijn voor het grote publiek. Jong talent van eigen bodem wordt aangevuld met grote kleppers: we ontvangen o.a. Joost Vandecasteele, Yves Petry, vader en dochter Terlouw en Tommy Wieringa.

Startpunt van deze literaire wandeling is de Kortrijkse schouwburg. Vanaf 18.30u. kan u daar terecht voor een hapje en een drankje. Om 19.45u. beginnen de eerste vier auteurs met hun lezing in het arenatheater van de schouwburg, de crypte in de Doornikstraat vlakbij de Grote Markt, de Gravenkapel van de Onze Lieve Vrouwekerk en de Oranjerie van het Broelmuseum.

Eveline Vanhaverbeke is een Wevelgemse die komt vertellen over haar historische debuutroman. De kleur van de sterren speelt zich af in Kortrijk, een reden te meer om haar in een unieke locatie onder te brengen...

Nog een debutante in dit rijtje is Maud Vanhauwaert die dit jaar debuteerde als dichteres met haar goed ontvangen bundel Ik ben mogelijk. Letterkoorts geeft u de kans deze verfrissende jongedame te leren kennen en haar in de armen te sluiten.

 
Joost Vandecasteele
Iedereen kent Joost Vandecasteele intussen van zijn gesmaakte tv-optredens in onder andere 'Mag ik u kussen?' of als stand-upcomedian. Hij scoort echter ook als schrijver: zijn boek Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij won in 2010 de Vlaamse debuutprijs. Vandecasteele komt naar Kortrijk met zijn powerpoint-performance Otaku. Het is een mix van theater en comedy waarin hij een antwoord zoekt op de vraag 'Ja, en?' met behulp van grafieken, meningen en een zestal moppen.

Veerle Ernalsteen is een rasvertelster. Ze presenteert verhalen uit Decamerone van Boccaccio. Laat u betoveren door de ongekuiste versie van een van de beroemdste boeken uit de Italiaanse literatuur!
Marion Bloem
We vervolgen onze weg richting gotische zaal van het Stadhuis en de Hospitaalkapel in de Budastraat voor twee topauteurs: Yves Petry en Marion Bloem. Yves Petry is hot en zo hebben we ze graag op Letterkoorts! Eerder dit jaar won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman De maagd Marino. Nu maakt hij kans op de AKO Literatuurprijs voor datzelfde boek. Het is dan ook het uitgelezen moment om hem aan het werk te zien.
 De Nederlandse Marion Bloem komt dan weer vertellen over haar laatste roman Meer dan mannelijk die eerder dit jaar verscheen. Afgaand op haar boeken wordt dit ongetwijfeld een opwindende lezing die u niet mag missen!  
 
Jan & Sanne Terlouw
Afsluiten doen we in de Kortrijkse schouwburg. Onze toppers halen we, net als Marion Bloem, bij onze noorderburen. Vader Jan en dochter Sanne Terlouw hebben intussen al zes boeken samen geschreven. De Reders & Reders-serie gaat over vader en dochter die samenwerken als detective. Jan Terlouw verwierf bekendheid met jeugdboeken als Pjotr, Koning van Katoren of Oorlogswinter. Sinds 2005 schrijft hij samen met zijn dochter. Op Letterkoorts komen ze vertellen hoe hen dat bevalt.

De sympathieke Tommy Wieringa raakte bekend bij het grote publiek met zijn ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Hij sleepte er talloze nominaties voor in de wacht, onder andnere voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Intussen werkte hij zich op tot een gevestigde waarde in de Nederlandstalige literatuur. Deze topauteur is dan ook een waardige afsluiter voor Letterkoorts!

Deze literaire avond wordt aan elkaar gepraat door Fien Sabbe en muzikaal opgeluisterd door Brent Vanneste (Steak Number Eight). Wie staat te popelen om deze auteurs aan het werk te zien en benieuwd is naar de verborgen Kortrijkse plekjes, kan terecht in UiT in Kortrijk of in onze eigen Waregemse bib.

Ook voor de thuisblijvende kroost wordt gezorgd. Ouders met kinderen tot 8 jaar kunnen een verteller aan huis reserveren. Deze komt de babysit van dienst een halfuur versterken met een verhaaltje voor het slapengaan.

Letterkoorts 2011
vrijdag 21 oktober vanaf 18.30u.
Schouwburg Kortrijk
Tickets: 056/23.98.55 (UiT in Kortrijk) of 056/62.13.70 (bib Waregem)
www.uitinregiokortrijk.be

Letterkoorts is een samenwerkingsverband Overleg Cultuur / UiT in Regio Kortrijk met Cultuurcentrum Kortrijk, de stad Kortrijk en de bibliotheken van Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen