woensdag 19 oktober 2011

The devil and Daniel Johnston

Daniel Johnston is knettergek van 'The Beatles' en comic books... maar ook wel gewoon knettergek. De man worstelt namelijk al jaren met een bipolaire, manisch-depressieve geest. Soms verliest hij de worstelpartij en dan smijt hij bijvoorbeeld de sleutels van het vliegtuigje van zijn vader door het raam. Niet zo handig als je dit doet terwijl het vliegtuig in de lucht hangt en je nog comfortabel wenst te landen. Gelukkig lukte de landing en kon Daniel Johnston verder geniale liedjes blijven afleveren. De muziek van Daniel Johnston blinkt uit in eerlijkheid en eenvoud. Verwacht geen piekfijn geproducete platen met engelengezang, maar wel de diepste zielenroerselen van Daniel uitgesmeerd in vaak korte nummers opgebouwd uit maar enkele gitaar- of pianoakkoorden (je bent Beatlesfan of je bent het niet!?!).Johnston voert in zijn nummers vaak vrouwen en zelf gecreëerde personages op. Dit laatste doet hij ook in zijn tekeningen waar vele bizarre figuurtjes en actiehelden de revue passeren. Deze tekeningen dienen meestal als artwork voor zijn platen.

Ofwel hou je van de muziek van Daniel Johnston, ofwel krijg je er de kriebels van. Als je ervan houdt vertoef je wel in mooi gezelschap: Sonic Youth, Kurt Cobain, David Bowie, Tom Waits,...

Donderdagavond 20 oktober zendt Canvas de documentaire 'The Devil and Daniel Johnston' uit. Zeer de moeite als je het ons vraagt!Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen