donderdag 17 november 2011

Spotify in België!!!

Sinds gisteren is het mogelijk om Spotify ook in België te gebruiken. Spotiwatte!?! Spotify is een Zweeds bedrijf dat via stream muziek aanbiedt. En spitsvondig als die Zweden zijn, heb je er net als bij hun meubelvijzende landgenoten geen speciaal gereedschap voor nodig! Zelfs geen inbussleutels! Een pc met hier en daar wat vrije ruimte volstaat!
Met enkele klikken installeer je het Spotify-programma en beschik je over een enorme database muziek! Kasten vol cd's, vinyl en externe harde schijven zijn dus niet meer nodig. Je hoeft ook niet meer neer te dalen in de donkere, smerige kelders der illegaliteit om te genieten van 'gratis' muziek.


Zijn er dan geen minpuntjes te vermelden? Natuurlijk! Smörgåsbord of ander Zweeds lekkers krijg je niet meegeleverd. Tevens moet je bij de gratis versie hier en daar een streepje reclame verdragen. Alsof op de nationale radio nooit een waspoederke of een verzekeringske wordt aangeprezen!?! Na enkele maanden krijg je ook bij de gratis versie wat luisterbeperkingen opgelegd.
Is alle muziek te vinden op Spotify? Nope, sommige artiesten weigeren hun muziek 'gratis' te grabbel te gooien (bv. The Beatles, enkele nummers van Coldplay,...). Niet verwonderlijk zijn dit vaak diegenen waarvan de cd's nog regelmatig over de toonbank geschoven worden. De meeste platenmaatschappijen hebben echter een akkoord met Spotify voor het gebruik van hun catalogus. Al wordt nu al gefluisterd dat sommigen dreigen zich terug te trekken omdat het door Spotify beloofde geld niet gemakkelijk wordt overgeheveld.
Maar laat ons eerlijk zijn, voor elke muziekliefhebber is Spotify een godsgeschenk! Hadden ze er een portie köttbullar bijgeleverd, we hadden van geen minpuntjes gesproken.

Gooien wij niet ons eigen ruiten in nu men niet meer naar de bib hoeft te komen om heel wat muziek in huis te halen? Bij dergelijke temperaturen denken we er niet aan!!! We deden de test... en inderdaad, er is, om het met een understatement te zeggen, héél véél muziek te vinden op Spotify. En ja, ook muziek die je niet in de bibliotheek vindt. Maar dat is ook omgekeerd het geval.
Daarnaast is er niks zo leuk om (in de bib) door een fysieke cd-collectie te grasduinen: het geluid van de tegen elkaar kletsende cd-doosjes, even het tekstboekje uit het doosje halen en doorbladeren, de interesse die gewekt wordt door een hoes die je ziet,  de aanwinsten bekijken om 'mee' te zijn... Maar natuurlijk kan ook Spotify gebruikt worden om te snuisteren en nieuwe dingen te leren kennen. Je ziet het, het één hoeft niet zonder het ander. Beiden vullen elkaar perfect aan! Een zegen voor de muziekliefhebber!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten