woensdag 1 februari 2012

A.F.Th. van der Heijden als straf!

Vroeger kreeg je, als je iets mispeuterde, als straf een draai rond de oren met een goed, lijvig boek. Bij voorkeur gebruikte men hiervoor de Bijbel. Die keuze nam men niet omdat men dacht dat het Heilig Schrift de persoon in kwestie op het goede pad zou brengen, het was gewoon het zwaarste boek binnen handbereik.

Deze oude handeling moet politierechter Peter D'Hondt geïnspireerd hebben bij het bepalen van de strafmaat voor een pleger van een zware verkeersovertreding. "Een lijfelijke straf als 'een koek op't bakkes met een goed boek' is in deze moderne tijden een brug te ver", moet de goede rechter gedacht hebben, "laat de onverlaat maar tot inkeer komen door het lezen van een boek".

Inderdaad, de wegmisbruiker in kwestie dient de turf 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden volledig te doorploegen. Het boek leent zich perfect tot deze straf daar het gaat over de pijn van de schrijver bij het overlijden van zijn zoon na een verkeersongeval. De wegpiraat dient daarna zijn boekbespreking te verdedigen voor een commissie. Waar literatuur niet allemaal goed voor is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten