woensdag 29 februari 2012

Platencollectie John Peel te grabbel!!!

De naam John Robert Parker Ravenscroft zegt je waarschijnlijk bitter weinig? No problemo, het is u vergeven. De man is 'iets' beter gekend onder de naam John Peel. Nog niks? Ook geen probleem, tenzij je jezelf de titel 'muziekliefhebber' op de borst spelt!
John Peel was (ja, we dienen in de verleden tijd te spreken, hij overleed in 2004) namelijk een bekend en zéér invloedrijk radiomaker bij BBC. Vanaf 1967 presenteerde hij 'The Peel Sessions'. Door vakbondsmaatregelen mochten in die lang vervolgen tijden maar een beperkt aantal platen gedraaid worden tijdens radio-uitzendingen. Leep als Peel (sorry voor deze flauwe woordspeling, we blijven een bib!?!) was, paste hij daar een feestelijke mouw aan door de groepen gewoon live te laten spelen in de studio. Niet al te veel rondslingerend vinyl, vakbonden tevreden, maar toch schitterende muziek in de ether!!! Clever boy!!!

Peels oren luisterden het liefst naar alternatieve muziek, punk en postpunk waren zijn geliefde genres. Zijn favoriete groep was de immer fantastische Engelse postpunkgroep The Fall. Hij nodigde ze verschillende keren uit in de studio en vatte de groep perfect samen: "The Fall, they are always different, they are always the same."Aan de lijst van de groepen die de revue passeerden tijdens de sessions is wel te zien dat Peel een heel brede (zeker niet enkel punk!) en uitstekende muzieksmaak had. Voor elke muziekliefhebber moet Peels platencollectie een natte droom geweest zijn. Gedaan met nattigheid!!! De nabestaanden van Peel hebben namelijk het schitterende idee geopperd om zijn platencollectie op het net te zwieren. Vanaf mei zal The Space online gaan. Hierop zal de collectie te zien, alle hoezen worden ingescand, en deels te horen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten