donderdag 11 oktober 2012

Mo Yan toch!

De Zweedse Academie heeft de Chinese schrijver Mo Yan uitgeroepen tot laureaat van de Nobelprijs Literatuur 2012. Mo Yan is een van de meest gelezen Chinese auteurs van de voorbije halve eeuw. Hij volgt de Zweedse dichter Tomas Tranströmer op als laureaat van de onderscheiding.

De 57-jarige schrijver is een van de meest gelezen romanschrijvers in China en werd in de aanloop naar de Nobelprijsuitreiking in een adem genoemd met de Japanse  topfavoriet, Haruki Murakami.
"Mo Yan vermengt met hallucinant realisme volksverhalen, geschiedenis en het heden", motiveerde de Zweedse Academie de toekenning van de Nobelprijs Literatuur.


Mo Yan schreef onder meer "Het rode korenveld", "De wijnrepubliek"" en "Grote borsten en brede heupen". Verschillende van zijn werken werden verfilmd door de Chinese cineast Zhang Yimou. De Chinese schrijver is ook buiten China bekend. Zijn werk is vertaald in meer dan een dozijn talen, onder meer in het Nederlands.

De Nobelprijs voor Literatuur is de meest prestigieuze literaire prijs ter wereld. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1901. Aan de prijs is een geldbedrag van 8 miljoen Zweedse kronen of 930.000 euro verbonden. Dat is bijna 200.000 euro minder dan vorig jaar. Op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, wordt de Nobelprijs Literatuur uitgereikt.


bron: deredactie.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten