donderdag 20 december 2012

De sprookjes van Grimm, 200 jaar later

Op 20 december 1812 verschenen de Kinder- und Hausmärchen van Wilhelm en Jacob Grimm. Het eerste deel bevat 85 sprookjes (het hadden er 86 moeten zijn, maar tijdens het drukken werd het verhaal "De vos en de ganzen" vergeten, later werd dat wel nog toegevoegd aan de bundel). De Grimms hebben dan ongeveer 13 jaar lang mondeling overgeleverde sprookjes verzameld.

Een groot deel van de verhalen zou later tot de bekendste sprookjes aller tijden gaan behoren. Enkele titels: "Sneeuwwitje", "Doornroosje", "Repelsteeltje", "Hans en Grietje", "Roodkapje", "Assepoester" en "De Bremer stadsmuzikanten". De verhalen beginnen met de zin: "Er was eens..." en eindigen met "En als ze niet gestorven zijn, dan leven ze nog."
De broers Grimm willen in eerste instantie volksverhalen vastleggen. Zo staat het ook in hun voorwoord bij de bundel: "Wat onze wijze van verzamelen betreft: het is ons in de eerste plaats om nauwgezetheid en waarheid begonnen. Wij hebben er namelijk niets van onszelf aan toegevoegd, geen situatie of trekje van een sage verfraaid, maar hun inhoud zo weergegeven als wij die hadden ontvangen." In de eerste bundel staan geen illustraties, later worden die toegevoegd aan de verhalen. Ze worden gemaakt broer Ludwig Emil Grimm.

De verhalen zijn dus niet per se voor kinderen bedoeld, maar worden, onder meer door de titel Kindermärchen, wel zo gepercipieerd. De broers herwerken de verhalen wel voor latere versies van hun bundel. In de eerste versie van het verhaal wordt "Sneeuwwitje" bijvoorbeeld nog door haar eigen moeder achtervolgd, in latere versies wordt dat de boze stiefmoeder. Later gaat Walt Disney nog veel verder in het aanpassen van het verhaal. Hij laat de prins van in het begin van het verhaal opduiken en breidt de rol van de dwergen uit. Het vervolg is bekend: iedereen kent deze beroemde sprookjes en bijna iedereen kan dit vrolijk deuntje meefluiten. Heigh-Ho Heigh-Ho! Wie meer info wil over de gebroeders Grimm en hun Kindermärchen, kan hier terecht.bron: knack.be, deredactie.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten