woensdag 12 december 2012

Peetvader van de wereldmuziek Ravi Shankar is overleden


De Indiase sitarspeler Ravi Shankar is op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longinfectie. Shankar werd wereldberoemd in de jaren 60 en 70 door zijn samenwerking met The Beatles en de Rolling Stones. Hij is ook de vader van de bekende zangeres Norah Jones.

Ravi Shankar schreef filmmuziek en gaf concerten toen hij midden de jaren 60 ontdekt werd door George Harrison van The Beatles. De Britse groep werkte nauw samen met de sitarspeler, verschillende westerse muzikanten, onder wie de Rolling Stones, volgden. Ravi Shankar stond op het podium van Woodstock en was samen met George Harrison de bezieler van de benefietactie "The concert for Bangladesh" in 1971. Harrison noemde Shankar de "peetvader van de wereldmuziek".
 
Ravi Shankar kreeg drie kinderen met drie verschillende vrouwen. Hij heeft een zoon - Shubhendra Shankar, geboren in 1942 - en twee dochters. In 1979 werd zijn eerste dochter Norah Jones geboren. In 1981 kreeg hij een tweede dochter, Anoushka Shankar. Terwijl Norah Jones een internationale popcarrière uitbouwde, verdiepte Anoushka Shankar zich in de sitar. Ze trad verschillende keren op met haar vader (foto).
Wie wil genieten van welgeteld 11 minuten en 12 seconden sitarplezier, kan hieronder terecht. Voor wie zelfs dat niet genoeg is, hebben we uiteraard cd's van Ravi Shankar in onze uitgebreide collectie.



bron: deredactie.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten